امروزه در هنگام ساخت و ساز آپارتمان ها با توجه به تعداد طبقات، درباره نصب آسانسور تصمیم می گیرند؛ اما سهولت رفت و آمد با آسانسور باعث می شود که ساکنان بسیاری از ساختمان های قدیمی نیز متقاضی نصب آسانسور گردند. انجام این کار شرایطی دارد و می تواند، چالش برانگیز باشد. یکی از مهم ترین مسائل، شرایط رضایت همسایگان برای نصب آسانسور خانگی است. مقاله پیش رو از پارس ایمن بالابر به این موضوع اختصاص دارد.
اهمیت رضایت همسایگان در نصب آسانسور
از لحاظ قانونی گرفتن رضایت تمامی واحدها برای نصب آسانسور الزامی است و حتی در صورت عدم رضایت یک واحد، این کار با مشکل مواجه خواهد شد. در واقع نصب آسانسور بدون اخذ رضایت از همه همسایگان، غیرقانونی است و حتی واحدهای مخالف می توانند، در برابر چنین اقدامی، شکایت کنند.
لازم به توضیح است که برای تعمیرات اساسی ساختمان، رضایت اکثر همسایه ها کافی است؛ اما نصب آسانسور در زمره این تعمیرات قرار نمی گیرد.
در صورتی که اکثر واحدهای ساختمان با آسانسور موافق باشند، می توان از طریق طرح شکایت برای نصب آسانسور اقدام کرد؛ اما این کار زمان بر و هزینه بر است، همیشه هم نتیجه نمی دهد؛ به همین دلیل بهترین کار جلب رضایت همسایگان بدون طرح شکایت است.
چگونگی اخذ رضایت کتبی همسایگان برای نصب آسانسور
همان طور که توضیح دادیم، یکی از شرایط نصب بالابر خانگی در ساختمان های قدیمی، گرفتن رضایت از همه همسایگان است؛ چرا که نصب آسانسور مشروط به اخذ یک سری مجوزهاست و بدون رضایت کتبی تمام واحدها، مجوزی صادر نمی شود.
نکته مهم این است که در برگه رضایت نامه همسایگان باید مالک هر واحد، رضایت خود را به صورت مکتوب اعلام کرده و امضاء نماید. در غیر اینصورت، حتی اگر یکی از واحدها امضاء نکرده باشد، احتمال بروز مشکلاتی در آینده وجود خواهد داشت.
توجه داشته باشید که رضایت نامه نصب آسانسور باید به صورت رسمی تنظیم شود. این برگه باید اطلاعاتی مانند مشخصات مالکان، محل ساختمان، تعداد طبقات و شرایط فنی نصب آسانسور را در بر داشته باشد؛ همچنین می توان مواردی مثل تقسیم هزینه ها، زمان بندی نصب و تعهدات حقوقی را در آن درج نمود.
سهم طبقات در نصب آسانسور
یکی از موضوعاتی که ممکن است، برای نصب آسانسور در ساختمان های قدیمی، مشکل ساز باشد، بحث پرداخت هزینه نصب و نگهداری است. بر اساس قانون هزینه باید به صورت مساوی بین همه واحدها تقسیم شود. با این حال قانون دست مردم را تا حدودی باز گذاشته است.
لازم به توضیح است که در بسیاری از موارد شاهد هستیم که واحدهای همکف یا طبقات پایین با نصب آسانسور مخالفت می کنند؛ زیرا برای آنها استفاده چندانی نخواهد داشت؛ از این رو می توان با عدم دریافت هزینه نصب از این واحدها و تقسیم سهم آنها میان سایر واحدها مشکل را حل کرد؛ البته باید این نکته را نیز در نظر داشت که نصب آسانسور می تواند، ارزش کل ملک را بالا ببرد؛ به همین دلیل گاهی اوقات از طبقات پایین هزینه کمتری دریافت می شود. در هر حال همسایگان باید بر سر این موضوع به توافق برسند.
توجه داشته باشید که به توافق رسیدن واحدها برای نصب آسانسور و پرداخت هزینه آن و جلب رضایت افراد از طریق مذاکره و گفتگو به مراتب راحت تر از اقدام از طریق مراجع قانونی است.
راهکارهای حل اختلاف در نصب آسانسور
در این قسمت راه حل هایی برای رفع مشکل مخالفت همسایگان با نصب آسانسور و جلب رضایت همه مالکان ارائه می گردد:
- بیان مزایای داشتن آسانسور و آگاهی دادن به افراد
سهولت رفت و آمد (به خصوص برای افراد مسن، معلول یا ناتوان)، رفاه حال ساکنین و مهمانان و حذف خستگی ناشی از بالا و پایین رفتن از پله ها، همچنین افزایش ارزش ملک از مهم ترین مزایای نصب آسانسور هستند که می توان با بیان آنها افراد مخالف را متقاعد کرد.
- ارائه راهکار برای مسائل مالی
یکی از مهم ترین دلایلی که برخی افراد با نصب آسانسور مخالفت می کنند، هزینه بر بودن این کار و مشکلات مالی است. بی تردید ارائه به توافق رسیدن درباره تقسیم هزینه و امکان پرداخت آن به صورت قسطی، همچنین استفاده از وام یا کمک های دولتی می تواند، این چالش را حل کند.
- استفاده از فن آوری های جدید
یکی دیگر از علت هایی که برخی افراد با نصب آسانسور در ساختمان قدیمی مخالف هستند، آن است که ساختمان فضای کافی برای نصب این وسیله را ندارد؛ اما خوشبختانه امروزه شاهد روی کار آمدن تکنولوژیهای نوینی مانند آسانسور هیدرولیکی و بالابرهای بدون نیاز به چاله و موتورخانه هستیم که نصب آنها بسیار راحت است و هزینه کمتری نیز دارند. آگاهی دادن به افراد درباره این تجهیزات جدید می تواند، راهکار بسیار خوبی برای رفع مشکل باشد.
- رفع اختلاف از راه های حقوقی
گاهی اوقات مخالفت با نصب آسانسور، دلایل حقوقی دارد و به اختلافات میان ساکنین بر می گردد. در چنین مواقعی می توان از مشاور حقوقی کمک گرفت یا برای حل اختلاف به مراجع قانونی مراجعه کرد.
راهکار دیگر مراجعه به آیین نامه های ساختمان و حقوق ساکنین آپارتمان هاست. از طریق دادخواست الزام به نصب آسانسور نیز می توان اقدام کرد. در تنظیم چنین دادخواستی می توان این مسئله را مطرح نمود که بر اساس قوانین فنی و مهندسی، ساختمان های بیش از چند طبقه باید آسانسور داشته باشند؛ همچنین باید از قوانین ملی ساختمان و مواردی مانند استانداردهای ساختمان و نظر کارشناسان فنی کمک گرفت.
نصب آسانسور در ساختمان های قدیمی با پارس ایمن بالابر
نصب آسانسور ایمن با عملکرد مناسب در ساختمان های قدیمی می تواند، چالش برانگیز باشد. انجام این کار یک سری شرایط و قوانین دارد. شرایط رضایت همسایگان برای نصب آسانسور که در این مقاله درباره آن صحبت شد، تنها یکی از این موارد است.
در واقع نصب و راه اندازی آسانسور در هر ساختمانی باید با توجه به شرایط آن صورت گیرد. این مسئله درباره ساختمان های قدیمی که در ابتدای ساخت، آسانسور نداشته اند، حساس تر است، نیاز به کارشناسی دقیق دارد. از این رو کمک گرفتن از متخصصان این حوزه توصیه می شود.
پارس ایمن بالابر بیش از 10 سال سابقه موفق در فروش محصولات و خدمات مربوط به آسانسور دارد، علاوه بر بهره بردن از نیروهای ماهر و باتجربه، بهترین قطعات را نیز به کار می گیرد.
ارائه مشاوره در خصوص انتخاب آسانسور مناسب با توجه به استانداردهای ساختمان، ایمنی و طول عمر بالای آسانسور از مهم ترین مزایای مجموعه مذکور به شمار می روند.